Свјетски дан планина , 11. децембар 2016.

 

 

Генерална скупштина Уједињених нација одрeдила је 11. децембар за "Међународни дан планина". Од 2003. године, циљ је да се сваке године створи свијест о важности планина за живот, да се укаже на могућности и ограничења у развоју планинског екосистема и да се изграде савези који ће донети позитивне промjене између планинских народа и окружења широм света.


"Планинске културе: слави различитост и јачаj идентитет" је тема изабрана за овогодишње обиљежавања Међународног дана планина.


Концепт традиционалног наслијеђа, културе и духовности је суштински повезана за живот народа у планинама, гдје често традиционални начин живота одређује начин на који људи зарађују за живот и опстанак. Многа планинска подручја су домаћини древних аутохтоних заједница које посједују и одржавају драгоцијена знања, традиције и језике.


Планине имају духовно значење за већину религија. Планински народи су развили изузетно кориштење земљишог екосистема, обогаћујући глобално значајан биодиверзитет и исто тако су еволуирали током вјекова захваљујући складном суживоту заједница са околином.


За планинске народе, земља, вода и шуме нису само природни ресурси. Пратећи стопе својих предака, нове генерације схватају да њихова добробит, њихов осећај идентитета и будућност њихове дјеце зависи од пажљивог управљања животном средином. Њихова традиционална знања и технике су кључни за управљање и повећање отпорности крхких планинских екосистема.


Планине су такође мјеста туризма и културe. Од скијања, пењања, планине нуде разноврсне могућности туристима. Ако одрживо управљамо планинама, планински туризам може имати улогу у промовисању и заштити традиционалних култура, као и стварање подстицаја за заштиту планинских екосистема, њихових производа и услуга.


Међународни дан планина 2016. пружа прилику да се истакне разноликост и богатство планинских култура, промовише широк спектар планинских идентитета и осигура да се признају права старосједилаца и њиховог традиционалног начина живота.