Почетак новог твининг пројекта – „Подршка реформи статистичког система у БиХ"

 

У Сарајеву је у петак, 16. фебруара 2018. године обиљежен почетак новог твининг пројекта који финансира ЕУ - "Подршка реформи статистичког система у БиХ".

 


Том приликом шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк је рекао да су поуздани статистички подаци изузетно важни за сваку земљу која жели да постане чланица ЕУ, јер су они кључни за одређивање врста реформи које би требало спровести.

 


Директор Републичког завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић је истакла да од овог пројекта очекује јачање капацитета како би се могли примјењивати стандарди у многим статистикама, те проширење обима статистичких истраживања.

 


Наводећи да европска перспектива подразумијева јачање статистичких капацитета и примјену стандарда, Чичковићева је подсјетила да су претходни пројекти помогли устпостављање европског система рачуна, успостављању интегрисаног система социјалне заштите и развоју статистичког регистра.

 

 

Директор Агенције за статистику БиХ и вођа твининг пројекта Велимир Јукић навео је да ова врста пројеката представља помоћ ЕУ земљама које су на путу да постану чланице, у смислу усвајања европских стандарда и приближавања правној тековини Уније.

 


Твининг пројект "Подршка реформи статистичког система у БиХ" финансира ЕУ са 1,5 милиона евра из Инструмента претприступне помоћи - ИПА 2015, а у наредна 24 мјесеца спроводиће га Статистика Данске.