Свјетски дан шума, 21. март 2018.

 

 

На сједници Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације 1971. године одлучено је да се 21. март обиљежава као Свјетски дан шума.  Касније је и УН-ова организација за храну и пољопривреду (ФАО) подржала ову идеју вјерујући како такав догађај може допринијети повећању свијести о очувању шума и шумских екосистема. Свјетски дан шума слави се већ 47 година, као подсјетник друштву на значај шума, апострофирајући бројне користи које имамо од шуме. Ова глобална прослава дана шума пружа платформу за подизање јавне свијести о значају свих врста шума и дрвећа изван шума.


Ове године УН Форум за шуме отворио је тему: ШУМЕ И ОДРЖИВИ ГРАДОВИ - „Учинимо наше градове зеленијим, здравијим и срећнијим мјестом за живот!"


Кључне поруке овогодишње кампање су:

 

  • Шуме и дрвеће чувају угљеник, што помаже у ублажавању утицаја климатских промјена у и око урбаних подручја.

 

  • Дрвећe такође побољшавају локалну климу, помажући да се уштеди енергија која се користи за гријање за 20%-50%.

 

  • Стратешка садња стабала у урбаним подручјима може хладити ваздух до 8 степени Целзијуса, смањујући потребу за климатизацијом и до 30%.

 

  • Урбана стабла су одлични филтери ваздуха, уклањају штетне загађиваче у ваздуху и ситне честице.

 

  • Дрвеће смањују буку у градовима, јер штите стабене објекте од буке са оближњих путева и индустријских подручја.

 

  • Локалне популације користе воће, лишће, негдје чак и инсекте који се налазе у градским дрвећима за производњу хране и лекова за употребу у кући или као извор прихода.

 

  • Гориво од дрвета које се добија од урбаних стабала и засађених шума на периферији градова пружа обновљиву енергију за кување и гријање, што смањује притиске на природне шуме и ослањање на фосилна горива.

 

  • Шуме у градским срединама и око њих помажу у филтрирању и регулацији воде, доприносећи висококвалитетно снадбијевању за стотине милиона људи. Шуме такође штите водотоке и спречавају поплаве пошто чувају воду у својим крошњама и земљишту.

 

  • Добро управљане шуме и дрвеће у градовима и околним местима пружају станишта, храну и заштиту за многе биљке и животиње, те помажу у одржавању и повећању биодиверзитета.

 

  • Шуме у градовима и околним подручјима стварају услове за туризам, подстичу шеме уљепшавања градова, изградњу динамичних, енергетских и просперитетних зелених економија.

 

  • Урбани зелени простори, укључујући шуме, подстичу активни и здрав начин живота, побољшавају ментално здравље, спрјечавају болести и пружају мјесто људима да се друже.

 

У Републици Српској  шуме (шумско земљиште и шуме) прекривају око 50% територија, односно 12 780 квадратних километара и 90% их је природних.

 

Годишње се у шумама Републике Српске искористи мање од прираста, чиме се осигурава будућност и одрживо управљање.