Представници РЗС РС-а учествовали на конференцији „Све о попису 2011.“

 

Представници Републичког завода за статистику Републике Српске на челу са директором др Радмилом Чичковић учествовали су на конференцији под називом  „Све о попису 2011." коју је од 18. до 20. јуна 2014. године на Тари организовао Републички завод за статистику Србије.

 

Представницима ЕУ, статистичких институција  Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Мађарске, Албаније, директор РЗС РС-а представила је рад ,,Искуства у спровођењу пописа у РС", који је због бројних изазова у својој реализацији заокупио пажњу поменутих учесника.

 

Директор Завода за статистику Србије Драган Вукмировић дао је општи осврт на Попис становништва у Србији кроз организацију, методологију, медијску кампању, сарадњу са релевантним институцијама, те указао на одређене новине као што је бесплатна телефонска линија за питања грађана, централизовани избор непосредних учесника у попису и слично. Попис становништва у Србији богатством садржаја и методолошки је превазишао све раније пописе, а по први пут су прикупљени подаци о бескућницима, ванбрачним заједницама, лицима са инвалидитетом, компјутерској писмености и посједовању рачунара, истакнуто је на конференцији. Такође је наглашена важност публиковања података, нарочито сарадња са еминентним стручњацима у сврху израде бројних студија.

 

Шеф одјељења статистике УН Срђан Мркић говорио је о експлоатацији података, очувању њихове повјерљивости и приватности даваоца података.

 

Из излагања аутора  (професора са природно математичких факултета, географских факултета, института из Србије) апострофирани су основни демографски трендови становништва у Србији, етнокултурне карактеристике становништва, мигрантско становништво и његов просторни размјештај, те социо-демографске карактеристике становништва. Посебно су биле интересантне демографске пројекције Србије до 2041. године, те с тим у вези наставак процеса депопулације и демографског старења као и  тренда одлагања рађања у Србији. Кроз дискусију су се постављала  питања пописа и/или регистара, дефиниција градског и сеоског становништва, те увијек осјетљива  етнокултурна питања која редовно изазивају  контроверзне дискусије.

 

Нарочито  интересантна су била излагања представника статистика Црне Горе и Хрватске. Директорица Завода за статистику Црне Горе истакла је бројне изазове у провођењу пописа, од тражње политичких партија да учествују у обради пописа до остављања дупликата пописнице у домаћинствима и чак судског процеса о оцјени уставности одређене одредбе закона. Хрватска је  истакла другачији приступ теренском раду који је трајао четири седмице, а имали су доста техничких проблема у обради података.

 

У закључцима конференције на којој је представљено 25 стручних и научних радова истакнуто је да је пописом обезбијеђена непроцјењива грађа за анализу актуелне демографске, социо-економске и опште друштвене ситуације, али и за изучавање демографских и других кретања у наредном периоду, да резултати Пописа 2011. показују да су у међупописном периоду настављени негативни демографски процеси, да етнокултурне карактеристике становништва,  без обзира на то што не спадају у групу тзв. основних пописних обиљежја, још увијек у Србији, али и у сусједним државама, изазивају велику пажњу јавности, указано је на феномен транзиције миграционих кретања и на тренд феминизације миграција, посебно су анализирани резултати пописа за обиљежја која су први пут укључена у садржај пописа.

 

Такође, указано  је на неопходност да се у међународним препорукама за пописе дају и јединствени критеријуми за диференцирање насеља на градска и сеоска, како би се омогућило поређење података између земаља. Статистичари су се усагласили да је прикупљање података путем папирних образаца превазиђено и да је за реализацију наредног пописа потребно размотрити примјену алтернативних метода прикупљања података.

 

И ова конференција је показала да је сарадња између статистичара на овим просторима од изузетног значаја и да је свакако треба унапређивати у  наредном периоду.