Индекси цијена произвођача индустријских производа на домаћем тржишту, децембар 2015.

 

 

 

 

 

Цијенe произвођачa индустријских производа на домаћем тржишту у децембру 2015. године у односу на новембар 2015. године, као и у односу на децембар 2014. године, у просјеку су остале на истом нивоу.


Посматрано по намјени потрошње, у децембру 2015. године у односу на новембар 2015. године, цијене интермедијарних производа у просјеку су више за 0,2%, цијене трајних производа за широку потрошњу више су за 0,1%, цијене енергије у просјеку су ниже за 0,2%, док су цијене капиталних прозвода и цијене нетрајних производа за широку потрошњу, у просјеку остале на истом нивоу.


Посматрано по подручјима индустријске производње (PRODCOM) у децембру 2015. године у односу на новембар 2015. године цијене подручја (Б) вађење руда и камена у просјеку су ниже за 0,6%, док су цијене подручја (Ц) прерађивачка индустрија као и цијене подручја (Д) производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, у просјеку остале на истом нивоу.


По областима индустријске производње, у децембру 2015. године у односу на новембар 2015. године остварен је раст цијена у: производњи коже и производа од коже 3,4%; вађењу руда метала, производњи производа од гуме и пластичних маса 0,7%; производњи текстила, преради дрвета и производа од дрвета и плуте, осим намјештаја; производњи предмета од сламе и плетарских материјала 0,6%; производњи готових металних производа, осим машина и опреме 0,5%; вађењу осталих руда и камена 0,3%; производњи базних метала 0,2%; производњи хемикалија и хемијских производа и производњи намјештаја 0,1%.


Пад цијена у децембру у 2015. године у односу на новембар 2015. године остварен је у областима: вађење угља и лигнита (мрког угља) 2,7%; производња кокса и рафинисаних нафтних производа 1,2%; производња машина и опреме Д.Н. 0,4%; производња електричне опреме 0,3%; производња прехрамбених производа, производња папира и производа од папира и производња осталих производа од неметалних минерала 0,2%.


У преосталих једанаест области индустријске производње цијене су у децембру 2015. године у односу на новембар 2015. године, у просјеку остале на истом нивоу.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ

 

Саопштење   Саопштење