ESSPROS – Европски систем интегрисане статистике социјалне заштите

 

 

 

Републички завод за статистику Републике Српске спровео је у јуну 2015. године Пилот истраживање из ЕSSPROS-a (Европски систем интегрисане статистике социјалне заштите), на основу међународних стандарда, а у оквиру EU TWINNING пројекта у БиХ - „Подршка државној и ентитетским статистичким институцијама, фаза VI" (Support to the State and Entity Statistical Institutions, phase VI).



Добијени подаци су 18. фебруара 2016. године представљени руководству и запосленима у РЗС РС, а у току је даља анализа и рад на валидацији података и методологији. По окончању планираног, подаци ће бити презентовани и широј јавности, односно објављени на званичној интернет страници Завода.



ЕSSPROS је хармонизовани систем финансија социјалне заштите који служи за анализу и поређење финансијских токова социјалне заштите.



Финансијске токове чине сви примици, издаци, трансфери и остало, док функције, односно накнаде представља здравствена заштита, социјална помоћ, незапосленост, пензионо осигурање и социјална искљученост.



Кроз шеме за прикупљање података сумирани су примици и издаци за социјалну заштиту као што су пензије, здравствено осигурање, социјалне помоћи, издвајања за инвалиде, за дјецу, труднице и слично.