Међународни дан студената, 17. новембар 2012.

 

Међународни дан студената, 17. новембар, обиљежава се као симбол борбе за демократско образовање и друштво и сјећање на 1939. годину када су нацисти на тај дан погубили девет чехословачких студената који су протествовали против окупације. Више од 1 200 студената тада је одведено у концентрационе логоре, а студентски домови и универзитети претворени су у касарне. Међународно вијеће студената, 1941. године у Лондону, прогласило је 17. новембар за Међународни дан студената.

 

У Републици Српској број студената континуирано расте. У школској 2011/2012. години на високошколске установе уписан је 48 381 студент. Као и у већини земаља чланица Европске Уније и у Републици Српској веће је учешће студената женског пола (55%). Када посматрамо полну структуру уписаних студената према циклусима студија, на првом циклусу и на специјалистичком студију већа је заступљеност жена, на магистарским студију полна заступљеност је приближна, док на трећем циклусу студија једну петину уписаних чине жене.

 

Највећи број студената одлучује се за студијске програме из области друштвених наука којима припадају економија, право, психологија, социологија и остале друштвене науке.