Одржана статистичка конференција „Статистика новог доба“ у организацији Завода

 

 

Републички завод за статистику одржао је прву статистичку конференцију под називом „Статистика новог доба" чији циљ је да се укаже на значај употребе статистичких података у свакодневном животу.


Различите врсте анализа, стратешко планирање, доношење одлука и развојних политикa нису могући без статистичких показатеља, што је главна порука са конференције.


Директор Завода Дарко Милуновић је након поздравног говора представио економску ситуацију Републике Српске, у свјетлу свјетске економске кризе која је обиљежила претходне три године.


Посебан дио конференције односио се на панел дискусију на којој су учествовали реномирани говорници, Весна Ћужић директор Агенције за статистику БиХ, Бранко Јосиповић помоћник директора Републичког завода за статистику Републике Србије, проф. др Јасмин Комић професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, те др Далибор Томаш, савјетник предсједника Владе Републике Српске.


Током дискусије учесници су говорили о значају статистике у доношењу квалитетних одлука, статистици као подлози за инвестиције, изазовима у производњи статистике и свим актуелним битним темама који се тичу статистике. Било је ријечи и о највећим препрекама са којима се у раду сусрећу статистичке институције, те на који начин додатно повећати квалитет података.


Проф. др Слађана Шиљак, начелница службе за социјалну медицину у Институту за јавно здравство, говорила је о примјени статистике у научне сврхе.


Представљена су и два кратка филма, чији циљ је да се на једноставан начин корисницима прикаже све оно што је битно када су у питању бруто домаћи производ и инфлација, као увијек актуелне теме.


Кратком позоришном представом „Ромео и Јулија", инспирисаном статистичким показатељима Републике Српске, показано је да статистика може да буде и занимљива.


Конференцију је отворила министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић.