Милуновић на завршном догађају IPA 2017 Twinning пројекта

 

 

Уторак, 12. децембар 2023. године


Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић присустовао је у Сарајеву завршном догађају IPA 2017 Twinning пројекта „Наставак подршке реформи статистичког система у БиХ".


Милуновић је у завршном обраћању истакао значај пројекта, узимајући у обзир улогу коју статистички подаци имају за једно друштво. Због тога је неопходно стално усавршавати постојеће методологије, принципе и начине рада, јер само међународно упоредиви подаци могу имати пуно значење, рекао је директор Завода.


Током трајања овог пројекта од марта 2021. до децембра 2023. године, домаћи статистичари су стекли корисно знање кроз практичан рад са експертима статистичких институција земаља чланица Европске уније, који су на квалитетан начин пренијели своју праксу и моделе рада.


И овога пута су постигнути конкретни резултати у одабраним статистичким областима. У складу са захтјевима нове европске уредбе, Пословне статистике су даље ојачане како у Статистичком пословном регистру, тако и у Структурним пословним и Краткорочним статистикама.


Осим тога, побољшана је и Статистика пољопривреде израдом дугорочног плана активности, док је Статистка тржишта рада провела Пилот истраживање о структури зарада и произвела потребне индикаторе.


У дијелу актвности везано за административне изворе података, ревидирана је листа административних извора података, а такође је, на основу споразума о сарадњи, ентитетским статистичким институцијама омогућен приступ ПДВ бази УиО БиХ.