ЖЕНЕ И МУШКАРЦИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, 2023.

 

   

 

 

Представљамо вам дванаесто издање публикације "Жене и мушкарци у Републици Српској". У публикацији су приказани одабрани статистички подаци и показатељи који осликавају разлике и сличности између положаја жена и мушкараца у најзначајнијим аспектима живота, као и родна питања која се тичу њихових специфичних потреба, могућности и доприноса друштву.

 

Објављивањем статистичких података разврстаних по полу и у временским серијама, ствараоцима политика, научно-истраживачкој заједници, али и најширем кругу корисника желимо да обезбиједимо квалитетан и поуздан инструмент за оцјену нивоа равноправности полова и мјерење утицаја родно осјетљивих политика. Стога, у овој публикацији, поред података Републичког завода за статистику, објављујемо и податке других овлашћених органа и организација за производњу статистике у Републици Српској, као и податке из евиденција других административних извора.

 

У публикацији су приказани подаци из различитих области - становништва, здравља, образовања, науке, иновација и употребе информационо-комуникационих технологија, тржишта рада, пензијског и инвалидског осигурања, социјалне заштите, животног стандарда, власништва над имовином, власти и утицаја и насиља и криминалитета.

 

Публикација (pdf, 1,4MB)

 

Табеле (xlsx, 340 kB)