Милуновић на 55. сједници Статистичке комисије Уједињених нација у Њујорку

 

 

Сриједа, 28. фебруар 2024. године


Директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић учествује на 55. сједници Статистичке комисије Уједињених нација, која се од 27. фебруара до 1. марта 2024. године одржава у Њујорку, у Сједињеним Америчким Државама, под слоганом „Бољи подаци, бољи живот".


Током четири радна дана биће обухваћен велики број тема које су од суштинског значаја за статистику и њен развој. Дискутоваће се о подацима и индикаторима за Агенду одрживог развоја 2030, потом економским и владиним статистика, пољопривредним и руралним статистикама, демографским, социјалним и полним статистикама, као и бројним другим темама.


- Статистичка комисија Уједињених нација највише је глобално тијело за доношење одлука о статистичким активностима на међународном нивоу, као што је успостављање статистичких стандарда и развој различитих концепата и метода, те њихова имплементација на међународном нивоу и на нивоу држава појединачно. Зато је изузетно важно за Завод, али и Републику Српску, да се налази на мјесту гдје се разговара и одлучује о свим битним аспектима везаним за статистику, рекао је Милуновић.


Иначе, Статистичка комисија Уједињених нација основана је 1946. године, а окупља главне статистичаре из држава чланица из цијелог свијета. Статистичка комисија надгледа рад Одјељења за статистику Уједињених нација (УНСД) и функционална је комисија Економског и социјалног савјета УН-а.