Међународни дан музеја, 18. мај 2024.

 

 

Међународни дан музеја обиљежава се 18. маја, а организује од 1977. године и представља посебан дан за међународну заједницу. Од 1992. године обиљежава се специфично и сваке године има неку глобалну тему које се сви придржавају. На овај дан, музеји планирају различите креативне догађаје и активности везане за тему Међународног дана музеја која је сваке године другачија. Тог дана посебно се скреће пажња јавности и истиче важна улога музеја као институције које служе друштву и његовом развоју. Циљ Међународног дана музеја је да подигне свијест о томе да су музеји важно средство културне размјене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумијевања, сарадње и мира међу народима.


Музеји Републике Српске и ове године ће се прикључити европској породици музеја у обиљежавању међународне „Ноћи музеја".


„Ноћ музеја 2024" у Музеју Републике Српске у знаку рокенрола: „Квалитетно вријеме за цијелу породицу"


Сви посјетиоци који у суботу 18. маја 2024. године дођу у Музеј Републике Српске моћи ће да уживају у бројним атрактивним и бесплатним садржајима, посебно припремљеним за ову прилику.


За „Ноћ музеја" припремљена је изложба „Златно доба рокенрола (1960-1970.)" ауторке Тамаре Лукач Лазаревић, социолога, која се бави друштвеним феноменима који су обиљежили поменуту декаду, као што су хипи покрет, контракултура и период бурних друштвених промјена, кроз призму рокенрола и његових најпознaтијих представника. Изложбу сачињавају фотографије изузетно великих формата, као и карактеристични тродимензионални предмети.


Од 17 часова предвиђени су интерактивни садржаји за посјетиоце:

- Тематска радионица за дјецу (поклони за сваког учесника),

- Аниматори за дјецу, кловн, фејспејнтинг,

- Фото-кабина која пружа могућност фотографисања са пригодним реквизитима,

- Бесплатне фотографије за све,

- Интерактивна квиз игра за посјетиоце „Златно доба рокенрола".


„Провјерите своје знање. Најбољи резултат награђујемо. У 19 часова режемо торту за све посјетиоце, а у 20 часова одржаће се рок концерт "Perfect Strangers" ", рекли су у Музеју Републике Српске.


Европска Ноћ музеја 2024. биће обиљежена 18. маја од 20 часова до поноћи у Музеју савремене умјетности Републике Српске.


Овогодишња тема Ноћи музеја је „Музеји за образовање и истраживање" која наглашава кључну улогу културних институција у пружању савременог дигиталног образовног искуства.


Програм започиње од 20 часова предавањем дигиталног умјетника и доктора информатике Уроша Крчадинца под називом „Андроиди не сањају ништа". Предавање представља својеврсну шетњу кроз изабране пројекте генеративне и алгоритамске умјетности на којима је Крчадинац радио посљедњих петнаест година.


Крчадинац се кроз своје предавање осврће на вјештачку интелигенцију помоћу дигиталних алата у савременој умјетности, те значај трансдисциплинарне праксе програмирања,анимације и картографског цртежа.


„Уколико сте се питали да ли андроиди могу да сањају електричне овце, може ли вјештачка интелигенција да сања било шта, а чини се да андроиди не сањају ништа и да је право питање - сањамо ли ми? Засигурно ћете добити одговоре на овом предавању", саопштили су из Музеја.


Наводе да ће од 21 час, испред Музеја, бити уприличен наступ "Blast from the past" познатог београдског ДЈ-а Марка Вуковића познатијег као Marquez V, који иза себе има вишегодишње искуство у музичкој продукцији и то знање користи за стварање нових арнжмана пјесама са екс-ју простора.


„У његовим сетовима су присутни различити музички жанрови- поп, funk, new wave, disco, electro и dance. Од 2019. године има своју радио емисију „Funktastichno" на радију „Радио Нула", а од 2020. године њихов је званични представник и амбасадор", додају из Музеја савремене умјетности.


На згради Музеја током вечери биће приказан 3Д видео - мапинг под називом „Временски портал", који прати музички наступ DJ Marqueza, а чији аутор је Младен Ђукић и његов тим.


„У току вечери посјетиоци ће моћи да погледају и актуелну изложбу Лицем у лице једног од најзначајнијих свјетских графичких дизајнера Мирка Илића", закључили су из Музеја савремене умјетности Републике Српске.