Свјетски дан шума, 21. март 2014.

 

Свјетски дан заштите шума обиљежава се 21. марта и прилика је да се подсјети на важност шума, те бројне користи које имамо од шуме. У свијету се овај дан обиљежава низом манифестација, садњом нових стабала, шумских садница, чишћењем шумских површина, као и разним едукативним садржајима.

 

Шумске површине у свијету су се, према подацима Уједињених нација, у посљедњих двадесетак година смањиле за више од троструке површине Њемачке, а губитак шума наставиће се због климатских промјена, упркос глобалним напорима за смањењем испуштања у атмосферу гасова с учинком стакленика. Током протеклих 50 година, у свијету је нестала око половина оригиналних шумских екосистема, а најзначајнији узрок овоме је несистематично коришћење шумских ресурса.

 

Шуме су данас угрожене и лошим газдовањем, пожарима, поремећеним режимима вода, затим од инсеката, глодара, бактерија, гљивица, онечишћења зрака, тла и вода, као и киселих киша.

 

Шуме су, иначе, најсложенији екосистеми на земљи који чувају око 80% биолошке разноликости и према мишљењу многих, представљају извор живота.

 

У Републици Српској шуме (шумско земљиште и шуме) прекривају око 50% територије, од којих је 90% природних. Годишње се у шумама Републике Српске искористи мање од укупног годишњег прираста стабала, чиме се обезбјеђује будућност и одрживо господарење нашим шумама.

 

 

ШГ Ботин Невесиње