Представници УНИЦЕФ-а БиХ у посјети Заводу

 

 

 

Директор Републичког завода за статистику Републике Српске (РЗС РС), др Радмила Чичковић, одржала је 4. септембра, 2014. године у просторијама Завода састанак са представницима УНИЦЕФ-а у БиХ, Сабином Жунић и Сањом Панић.

 

Том приликом, разговарало се о тренутном пројекту УНИЦЕФ-а који ради на процјени дјечијег сиромаштва на подацима из проширене Анкете о потрошњи домаћинстава 2011.

 

Поред тога, планирано је да се спроведе и анализа вишеструко преклапајућих депривација (МОДА) у БиХ, а очекује се да ће резултати ове анализе осигурати боље разумијевање стања дјеце и жена у БиХ у смислу депривисаности, те на прави пут усмјерити процес планирања новог програма рада УНИЦЕФ-а у БиХ.

 

С тим у вези, представницима РЗС РС-а је упућен позив на двије једнодневне радионице у Сарајеву: Радионица 1 - Дјечије сиромаштво у БиХ и Радионица 2 - Анализа вишеструко преклапајућих депривација (Н-МОДА), а које ће се одржати 23. и 24. септембра ове године.

 

Циљ Радионице 1 јесте да се презентује методологија коришћена приликом анализе дјечијег сиромаштва, прикажу и дискутују први резултати анализе, те кроз прктичан рад у софтверу SPSS прикажу начини израчунавања појединих индикатора.

 

На Радионици 2 ће бити презентована методологија МОДА, те ће се заједно са партнерима дискутовати о областима које би ова анализа обухватала. Након радионице ће се одлучити која база података (МИЦС 4, МИЦС за ромску популацију или проширена Анкета о потрошњи домаћинства БиХ) ће бити главни извор података за ову анализу и које варијабле ће се ставити у фокус анализе, зависно од квалитета података, репрезентативности и интереса свих партнера и УНИЦЕФ-а у БиХ.