Представљени приједлози публикационих табела из Пописа

 

 

 

Републички завод за статистику Републике Српске организовао је 11. новембра, у просторијама Завода, радни састанак на којем су представљени приједлози публикационих табела из Пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

 

Произвођачи статистике, представници министарства, невладиних организација имали су прилику да се у току двочасовног радног састанка са директором Завода, др Радмилом Чичковић, те методолозима директно упознају, али и дискутују о приједлозима публикационих табела.

 

Учесницима састанка најприје је представљен сам појам дисеминације, као и принципи које треба задовољити приликом публиковања података.

 

Поближе су представљене и активности из централног обрадног мјеста у Источном Сарајеву, од тренутка пријема пописних образаца, па све до тренутка док се не добију коначни подаци. До краја године требало би да буде готово шифрирање које се односи на државе, општине, насељена мјеста, дјелатности и занимања. Након овога, ради се веома компликован процес валидације, чишћења података, које подразумијева отклањање системских грешака, нелогичности, односно, ради се провјера конзистентности одговора на сва питања из пописа, све док се не формира чиста база.

 

Присутнима су представљени приједлози табела 15 пописних књига кроз три области, становништво, домаћинства и станови. Представници министарастава и невладиних организација су по његовом окончању износили своја запажања, мишљења, идеје, приједлоге, а који се односе на породице, инвалидитет, пољопривреду, становање, односно износили су своје приједлоге на онај начин на који би се задовољиле њихове потребе за подацима.

 

Попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ спроведен је од 1. до 15. октобра, 2013. године, а коначни резултати, уколико не буде одређених техничких потешкоћа, почеће се објављивати у 2015. години.