Индекси цијена произвођача индустријских производа на домаћем тржишту, октобар 2015.

 

 

 

 

 

Цијенe произвођачa индустријских производа на домаћем тржишту у октобру 2015. године у односу на септембар 2015. године, у просјеку су остале на истом нивоу, док су у односу на октобар 2014. године у просјеку више за 0,1%. У односу на децембар 2014. године, цијене произвођача у просјеку су више за 0,3%.


Посматрано по намјени потрошње, у октобру 2015. године у односу на септембар 2015. године, цијене интермедијарних производа ниже су, у просјеку за 0,1%, док су цијене енергије, цијене капиталних прозвода, цијене трајних производа за широку потрошњу, као и цијене нетрајних производа за широку потрошњу, у просјеку остале на истом нивоу.


Посматрано по подручјима индустријске производње (PRODCOM) у октобру 2015. године у односу на септембар 2015. године цијене подручја (Ц) прерађивачка индустрија у просјеку су ниже за 0,1%, док су подручја (Б) вађење руда и камена као и цијене подручја (Д) производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, у просјеку остале на истом нивоу.


По областима индустријске производње, у октобру 2015. године у односу на септембар 2015. године остварен је раст цијена у: производњи пића 1,3%; штампању и умножавању снимљених записа 0,7%; производњи кокса и рафинисаних нафтних производа 0,5%; осталој прерађивачкој индустрији 0,2%; производњи осталих производа од неметалних минерала, производњи готових металних производа, осим машина и опреме, производњи машина и опреме Д.Н. и производњи намјештаја 0,1%.


Пад цијена у октобру у 2015. године у односу на септембар 2015. године остварен је у областима: производња коже и производа од коже 4,4%; производња хемикалија и хемијских производа 3,7%; производња производа од гуме и пластичних маса 0,3%; вађење руда метала, производња прехрамбених производа 0,2%; прерада дрвета и производа од дрвета и плуте, осим намјештаја; производња предмета од сламе и плетарских материјала производња папира и производа од папира 0,1%.


У преосталих тринаест области индустријске производње цијене су у октобру 2015. године у односу на септембар 2015. године, у просјеку остале на истом нивоу.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ

 

Саопштење   Саопштење