Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Српској, 2015.

 

 

 

 

 

Републички завод за статистику објављује податке о употреби информационо-комуникационих технологија у Републици Српској у 2015. години, добијене на основу спроведених истраживања:

- Информационо-комуникациониx технологија у домаћинствима и појединачно,

- Информационо-комуникационих технологија у предузећима и финансијским институцијама.


У 2015. години заступљеност информационо-комуникационих уређаја у домаћинствима је у порасту у односу на претходну годину. Знатнији пораст од 11,8% примијећен је код заступљености лаптоп рачунара, а затим код мобилних телефона за 7,1%.

 

Интернет прикључак има 59,0% домаћинстава што представља повећање од 11,8% у односу на претходну годину, док је код широкопојасне (broadband) интернет конекције повећање 10,7%.

 

Рачунар је користило 46,6% лица, док је интернет користило 45,9% лица. У односу на претходну годину кориштење рачунара повећано је за 3,1%, а интернета за 3,3%.

 

У употреби рачунара и интернета предњачи најмлађа популација, старости 16-24 године, док број корисника опада пропорционално њиховој старости.

 

Резултати истраживања о информационо-комуникационим технологијама у предузећима показују да у 2015. години 100% предузећа користи рачунар у свом пословању. Приступ интернету има 98,5% предузећа, што представља повећање од 0,7% у односу на претходну годину. Веб-сајт је заступљен код 61% предузећа и на истом је нивоу у односу на претходну годину.

 

 

ПРЕУЗМИТЕ САОПШТЕЊЕ