Техничка помоћ ЕУ за попис становништва

 

 

 

 

 

 

 

11септембар 2012. године

 

 

ТЕХНИЧКА ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ПОПИС СТАНОВНИШТВАДРУГА ФАЗА


САСТАНАК УПРАВНОГ ОДБОРА


Попис становништва, домаћинстава и станова представља процес организованог прикупљања, обраде, анализе и дисеминације података о становништву, домаћинствима и стамбеним јединицама једне земље. Циљ пописа је да обезбиједи тачне, потпуне и квалитетне статистичке податке о становништву и његовом територијалном распореду у складу са међународним стандардима. На овај начин обезбјеђује се међународна упоредивост података, као и упоредивост са подацима из претходних пописа. Према Закону о Попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, Попис ће се спровести од 1. до 15. априла 2013. године, а за његову припрему, организацију и спровођење надлежне су статистичке институције у БиХ у сарадњи са осталим надлежним органима.

 

EUPHC (European Union's Technical Assistance to Population and Housing Census) је пројекат Европске уније, у оквиру ког се пружа техничка помоћ свим статистичким институцијама у припреми за Попис. Пројектом управља Делегација Европске уније у БиХ, а партнери су Агенција за статистику БиХ, Републички завод за статистику Републике Српске и Федерални завод за статистику.

 

Управни одбор EUPHC-а одлучује о питањима везаним за стратегију пројекта и одоброва резултате и извјештаје. Сем тога одговоран је и за техничку координацију између програма и других активности предузетих у оквиру ЕУ подршке и других могућих донатора у статистичким пољима обухваћеним програмом.   

 

Други састанак управног одбора, одржан је у Бањалуци, у просторијама Републичког завода за статистику. Главна тема састанка био је први тромјесечни извјештај. Састанку су присуствовали директор и замјеник директора Републичког завода за статистику, др Р. Чичковић и г. Р. Савановић, помоћник директора Агенције за статистику, гђа С. Поповић, директор Федералног завода за статистику гђа Х. Бајрамовић, представници делегације ЕУ, гђа Д. Сикима и г. С. Строхол, вођа тима EUPHC-а, г. В. Динкулеску и члан тима г. М. Шијан.