Свјетски дан учитеља, 5. октобар 2024.

 

 

 

У просјеку 11 ученика по једном учитељу/наставнику


Свјетски дан учитеља обиљежава се 5. октобра у више од стотину земаља, одлуком УН Организације за образовање, науку и културу у спомен на исти датум из 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља. Први Свјетски дан учитеља обиљежен је 1994. године.


Образовна интернационала, свјетска федерација синдиката стручњака у образовању са сједиштем у Бриселу, вјерује да Свјетски дан учитеља треба бити међународно признат и да се обиљежава у цијелом свијету. Напори Образовне интернационале и њене 401 чланице допринијеле су међународном признавању и обиљежавању тог дана широм свијета.


Неки од важнијих циљева који се издвајају на овај дан су истицање важности рада свих учитеља и наставника, њихов утицај на развој друштва у цјелини, наглашавање важности учитељске професије и образовања чији су они носиоци. Учитељи током обављања једног од најодговорнијих и најзахтјевнијих послова дају свој допринос друштву, то је знање коме сви тежимо. Рад учитеља треба препознати и цијенити као један од најважнијих за будућност цијелог свијета. Учитељи нису само они који уче, већ и одгајају, стога је њихова улога комплексна.


У Републици Српској у школској 2023/2024. години у основном образовању 7 878 учитеља и наставника образовало је 83 708 ученика. У редовним основним школама радило је 7 803 учитеља/наставника, а у специјалним основним школама 75. У укупном броју запослених, 73,1% су жене. Просјечан број ученика по једном учитељу/наставнику је 11.