Национални рачуни, билтен број 7

 

  

 

 

Билтен „Национални рачуни" је публикација Републичког завода за статистику која  садржи податке о  бруто домаћем производу као најважнијем макроекономском агрегату за ниво укупне економије, о бруто додатој вриједности по подручјима Класификације  дјелатности КД БиХ 2010, која садржајно и структурно у потпуности одговара ЕУ Статистичкој класификацији дјелатности NACE Rev 2, као и приказ  рачуна производње и рачуна формирања дохотка.

 

Макроекономски рачуни и макроекономски  агрегати  презентовани у овом Билтену су  засновани на  методолшким поставкама Система националних рачуна из 1993. године (System of National Accounts - SNA 93) и Европскoг система рачуна из 1995. године (European System of Accounts - ESA 95), чиме је обезбијеђена њихова међунарoдна упоредивост.

 

Билтен се састоји од три дијела. У првом дијелу су дата методолошка објашњења основних макроекономских агрегата и описи метода њиховог обрачуна. Други дио садржи табеле са пратећим графиконима, у којима су приказани подаци о бруто домаћем производу у текућим цијенама, цијенама претходне године и у цијенама референтне године(2010) за период 2005-2013. годинa. У трећем дијелу је дат приказ макроекономских (националних) рачуна за ниво укупне економије и по институционалним секторима.

 

Примјена SNA 93 и ESA 95 методологија је дугорочан и веома сложен процес који претпоставља  континуирано унапријеђење обухвата и садржаја макроекономских агрегата тако да подаци који се објављују у овом Билтену у наредном периоду могу бити измијењени.