Свјетски дан књиге и ауторских права, 23. април 2016.

 

 

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла сваке године.



Одлука о обиљежавању Свјетског дана књиге и ауторских права донијета је на Генералној конференцији УНЕСКО - а одржаној у Паризу 1995. године.



УН - ова организација за образовање науку и културу UNESCO, обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права уз помоћ бројних издавача, књижара, учитеља и стручњака за комуникације.



UNESCO жели да сваког, а посебно младе, подстакне на читање, те да помогне издаваштво и заштиту интелектуалног власништва путем заштите ауторских права.



У Републици Српској поводом 23. априла - Свјетског дана књиге и ауторских права „ЈП Завод за уџбенике и наставна средства" а.д. Источно Ново Сарајево, учествује у сљедећим активностима:



Бањалука

Дружење са читаоцима и потписивање романа „Сатови у мајчиној соби" овогодишње добитнице награде Европске Уније за књижевност Тање Ступар Трифуновић (23. април од 12 до 13 часова, у књижари Завода, у улици Краља Петра I Карађорђевића 88).



Гацко

Промоција романа „У сјећању на заборав" Саше Кнежевића у организацији СКПД „Просвјета" Гацко (Парохијски дом Гацко, 23. април у 20 часова уз организовану продају романа који ће аутор потписивати за заинтересоване грађане).



Теслић

Семинар за око 250 наставника Енглеског језика и промоција уџбеника за основну школу „English is fun" (Бања Врућица, Теслић - 23. април од 11 часова).



Књижаре Завода за уџбенике

У свих 18 књижара Завода за уџбенике и наставна средства поводом Свјетског дана књиге и ауторских права изабрано је 15 занимљивих књижевних дјела које грађани могу да купе уз попуст до 30%.