Свјетски дан туризма, 27. септембар 2023.

 

 

Свјетски дан туризма обиљежава се сваке године 27. септембра. Његова сврха је да подстакне свијест међународне заједнице о значају туризма и његовој друштвеној, културној, политичкој и економској вриједности.


Тема Свјетског дана туризма 2023. године је „Туризам и зелене инвестиције". За Свјетски дан туризма 2023. године Свјетска туристичка организација (UNWТО) истиче потребу за јачим и боље циљаним инвестицијама за људе, за планету и за просперитет. Сада је вријеме за нова и иновативна рјешења, а не само за традиционална улагања која промовишу и подржавају економски раст и продуктивност, кажу из UNWТО.


Свјетски дан туризма обиљежава се 27. септембра сваке године од 1980. године. Овај датум обиљежава годишњицу усвајања Статута Организације (1970. године), чиме је отворен пут за оснивање UNWТО, пет година касније.


Свјетски дан туризма 2023. године биће позив на акцију међународној заједници, владама, мултилатералним финансијским институцијама, развојним партнерима и инвеститорима из приватног сектора да се уједине око нове стратегије улагања у туризам.


Према информацијама на сајту UNWТО, овогодишња прослава би требало да буде највећа до сада. Званична прослава биће одржана 27. септембра у Ријаду, Краљевина Саудијска Арабија. Државе чланице UNWТО обиљежиће овај дан у сваком региону низом посебних догађаја и програма.


Према Уједињеним нацијама, туризам је један од најважнијих привредних сектора у свијету. Запошљава једног од сваких десет људи на Земљи и обезбјеђује средства за живот стотинама милиона људи. За неке земље, туризам представља преко 20% њиховог БДП-а.


И у Републици Српској, туризам представља једну од важнијих грана привреде.


Учешће Дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране; хотелијерство и угоститељство у бруто домаћем производу Републике Српске (БДП) за 2022. годину је 1,3%.


У августу 2023. године просјечна нето плата у поменутом подручју износила је 1 007 КМ, док је у истом подручју у марту 2023. године било запослено 13 413 лица, што представља 4,6% од укупног броја запослених у Републици Српској.